Składniki:
- 50 dag piersi z kurczaka (albo indyka),
- puszka ananasa,
- czerwona lub zielona papryka,
- 2 cebule,
- łyżka mąki ziemniacznej,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- biały pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w dość drobną kostkę. Na patelnie mocno rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć, mieszając 5 min na dość ostrym ogniu. Następnie dodać osączone i pokrojone w kostkę ananasy, posiakaną cebulę, pokrojona w paski paprykę i dusić pod przykryciem jeszcze 10 min. W rondelku wymieszać mąkę ziemniaczaną z zalewą z anansa, sosem sojowym, winem i kilkoma łyżkami wody, przyprawić odrobiną soli i pieprzu, zagotować mieszając. Wlać sos do mięsa i chwilę dusić n amałym ogniu. Podawać z ryżem lub kuskusem:)
Pychotka!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kalipso |