Składniki:
- 1 kotlet schabowy (grubości ok 2 cm i z dużego schabu),
- 1 średnia pieczarka,
- plasterek sera żółtego,
- duży kawałek papryki konserwowej,
- przyprawa do wieprzowiny (niekoniecznie),
- pieprz, sól.
Oczywiście ile osób, tyle kotletów :)
Jak przyrządzić?
Kotlet rozciąć poziomo, mniej więcej w połowie, aż do błony. Lekko rozbić obie części, przyprawić solą i pieprzem i ew. przyprawą do mięsa wieprzowego.
Pieczarkę pokroić w plastry i włożyć do środka kotleta, na to położyć plaster żółtego sera i kawałek papryki konserwowej. Spiąć kotlet wykałaczką. Obtoczyć z obu stron w mące i smażyć. Jak się usmaży ale w środku jeszcze jest surowy, patelnię przykryć (i ew. nalać do środka troszeczkę wody).
Jak podawać?
Raczej nie pasują tu delikatne surówki. Najlepiej smakują z mizerią i ziemniaczkami :)
Uwagi:
Smak jest zaskakujący :)
Ja bardzo te kotlety lubię.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | manja |