Składniki:
- paczka makaronu (np. kokardki, świderki),
- 0,5 kg miesa mielonego indyczego lub drobiowego,
- 1 papryka zielona czerwona lub żółta,
- 1 puszka kukurydzy,
- 20-30 dkg pieczarek,
- 3 duże cebule,
- 1 sos poidorowo-paprykowy "Amino",
- koncentrat pomidorowy,
- sól, pieprz, wegeta,
- 1 łyżeczka mąki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- oliwa.
Jak przyrządzić?
Na patelni na 2-3 łyżkach oliwy smażymy mięso mielone i pokrojoną cebulę, po 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę, smażymy wszystko razem przez 5 minut, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy wszystko pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę. W tym czasie w szklance wody mieszamy sos pomidorowo-paprykowy z łyżeczką koncentratu pomidorowego, łyżeczką mąki i 2 łyżkami sosu sojowego, wlewamy wszystko do smażonej potrawy, mieszamy wszystkie składniki razem, dodoajemy do smaku pieprz, sól i wegetę.
W tym samym czasie gotujemy makaron.
Jak podawać?
Potrawę można podawać na różne sposoby, ja najczęściej mieszam makaron z sosem albo wykładam makaron na talerz i wlewam na środek sos mięsmy z warzywami.
Potrawę można również posypać startym żółtym serem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aśka |