Składniki:
- 50 dkg mąki,
- 8 dkg margaryny,
- 12 dkg cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1 jajo,
- 2 żółtka,
- 1 białko do smarowania,
- pół szklanki mleka,
- 1 dkg amoniaku,
- ok. 5 dkg cukru kryształu grubego.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, (część zostawić do podsypania) posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem pudrem ,dodać żółtka,jajo, cukier waniliowy i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto rzadsze jak na kluski.Zostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut. Wałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać foremkami.Ciastka układać na posmarowanej blasze ,smarować białkiem ,posypać grubym cukrem kryształem można nakłuć w wielu miejscach. Piec na jasnozłoty kolor w temp. 180-200 stopni Celsjusza.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Gosia64 |