Składniki:
- 40 dag mąki,
- 14 dag cukru,
- 14 dag masła,
- 3 żółtka gotowane + 1 surowe,
- proszek do pieczenia (2 małe łyżeczki),
- 2 łyżki stołowe śmietany,
- prawie 2 dżemy morelowe niskosłodzone.
Masa:
- 40 dag płatków owsianych,
- 20 dag cukru,
- 26 dag masła,
- 2 łyżki stołowe miodu,
- garść migdałów w płatkach.
Jak przyrządzić?
Masa: cukier i masło rozpuścić na ogniu, dodać płatki. Zdjąć z ognia. Wymieszać z miodem i migdałami.
Ciasto zagnieść, wyłożyć do dużej wysokiej tortownicy (nie smarować blachy) i posmarować dżemem. Następnie wyłożyć przygotowaną masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika - statyczny, temp. 220 stopni, ok. 35 min, do zarumienienia. Sprawdzać patyczkiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Blue7 |