Składniki:
- 1/2 arbuza,
- 4 miękkie gruszki,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki sherry,
- 1/4 łyżeczki imbiru.
Jak przyrządzić?
Arbuza i umyte gruszki obrać ze skóry, starannie usunać pestki oraz gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokroić w niewielką kostkę. Płynny miód połączyć z sokiem z cytryny, sherry oraz sproszkowanym imbirem. Następnie sałatkę przełożyć do pucharka, po czym obficie polaćwcześniej przygotowanym sosem i wstawić na około 15 minut do lodówki. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Miska, pucharki, dzbanek.
Jak podawać?
Najlepiej podawac w pucharkach.
Uwagi:
Dojrzałego arbuza mozemy rozpoznać po żółtej plamie, znajdujacej sie na bocznej ściance.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 119 kcal - 1 porcja |
Autor | meg102 |