Składniki:
- 1 sałata ( może być lodowa),
- 2 pomidory,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 5 dag boczku,
- 3 kromki chleba,
- oliwa,
- po 1 łyżeczce musztardy i octu winnego,
- żółty ser,
- szczypiorek,
- natka,
- bazylia,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Sałatę opłukać, paprykę i pomidory umyć, pokroić w kostkę i na plasterki, kromki chleba pokroić w kostkę, przyrumienić na suchej patelni. Boczek pokroić na cienkie plastry, podsmażyć na patelni, tak aby wytopiła się większość tłuszczu, cebulę pokroić w kostkę.Oliwę z oliwek dokładnie wymieszać z musztardą, na koniec połączyć z octem, szczypiorek, natkę i bazylię opłukać, osuszyć, pokroić.Na liściach sałaty położyć warzywa, boczek, grzanki, przyprawić, polać sosem, posypać zieleniną i wiórkami żółtego sera. Do sałatki najlepiej dodać kruchą sałatę lodową. Liście sałaty oprószyć solą dopiero przed podaniem na stół. Inaczej zwiotczeją i stracą chrupkość. Można też dodać sól do sosu, rozpuszczając ją najpierw w occie.Sos musztardowy można zastąpić tradycyjnym sosem winegret z dodatkiem czosnku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |