Składniki:
Ciasto I:
- 9 jaj,
- 25 dag cukru kryształu,
- 10 dag mąki kartoflanej,
- 10 dag mąki pszennej,
- 2 cukry wanilinowe,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- kawa rozpuszczalna.
CIASTO II:
- 5 jaj,
- 15 dag cukru kryształu,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 15 dag mąki krupczatki.
Jak przyrządzić?
Ciasto I:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Białka podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać żółtka, mąkę pszenną, 1 cukier wanilinowy i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Na spód blaszki wylać tą żółtą masę i posypać kawą przez sito. Drugą część piany wymieszać z mąką kartoflaną, cukrem wanilinowym i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Na I-wszym cieście układamy kupkami białą masę i posypujemy kawą przez sito. piec w tem. 180 stopni C około 40 50 min.
Ciasto II:
Upiec jak biszkopt.
MASA:
Mleko zagęszczone, słodzone w puszce gotować 2-3 godz. na wolnym ogniu (włożyć puszkę do naczynia z wodą, puszka cały czas ma być zakryta.)Wystudzić. Po wystudzeniu utrzeć mleko z kostką masła lub margartny.
UKŁADAĆ:
ciasto I - masa - ciasto II - polewa.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | BOŻENA |