Składniki:
CIASTO I:
- 8 żółtek,
- 3 jaja,
- 12 białek,
- 30 dag mielonych migdałów,
- szklanka cukru.
MASA I POLEWA:
- 8 żółtek,
- szklanka cukru,
- 40 dag czekolady,
- kostka masła,
- szklanka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
CIASTO: żółtka i 3 całe jajka utrzeć z 3/4 szklanki cukru. Wsypać migdały, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wsypując partiami resztę cukru. Pianę delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami. Masę podzielić na 3 części, kolejno nakładać do wyłożonej papierem małej tortownicy. Piec po 10-15 minut w temperaturze 170 stopni C.
MASA: żółtka ubić na parze z cukrem. Gdy masa zgęstenieje, włożyć połamaną na kawałki połowę czekolady. Masę wystudzić mieszając. Zimną masę zmiksować z miękkim masłem (czubatą łyżkę odłożyć). Upieczone i wystudzone krązki przełożyć masą. Boki też posmarować. Pozostałą część czekolady stopić na parze. Dodać cukier puder i odłożone masło. Zmiksować na jednolitą masę. Wierzch pokryć grubą warstwą polewy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | AGRYPINA |