Składniki:
- 6 małych ziemniaczków,
- 1 duża marchewka,
- 1 duża pietruszka,
- 1 średni seler,
- bulion lub kostka bulionowa,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- sól,
- pieprz,
- ewentulanie gałka muszkatałowa,
- koperek.
Jak przyrządzić?
Bulion zagotować (ewentualnie rozpuścić we wrzątku kostkę bulionową).
Do gotującego się bulionu wrzucić obrane i pokrojone warzywa (ziemniaczki na pół, resztę tak, żeby kawałki nie różniły się zbytnio wielkością od kawałków ziemaniaków)
Gotować warzywa ok. 15 minut.
Z masła i mąki przgygotować zasmażkę i gdy wystygnie, rozprowadzić ją gorącym bulionem w którym gotowały się warzywa i mlekiem (ilość zależy od wielkości naczynia w któym będziemy warzywa zapiekać).
Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem (tak, aby były do połowy przykryte) i zapiekać w gorącym piekarniku, aż się delikatnie zrumienią.
Podawać posypane koperkiem.
Uwagi:
Sos można urozmaicić np. pokruszonym rokpolem, jeśli ktoś lubi taki intensywny serowy smak. Wychodzi super.
Takie warzywa są fajnym dodatkiem do mięsa i ryby - w minimalistycznej wersji zastępują i wypełniacz (ziemniaki) i warzywa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Autor | cherryvamp |