Składniki:
- 1/2 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżki kakao,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 2 łyżki wina czerwonego słodkiego lub likieru czekoladowego (ewentualnie sok z cytryny - skropić),
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 1 szklanka przegotowanej wody (gorącej),
- 100g czekolady gorzkiej (alpen gold),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 masła.
Jak przyrządzić?
POLEWA:
(Przygotować mały głęboki garnek.) W wodzie rozpuszczamy 1 szkl. cukru, kakao-mieszamy, dodajemy masło, czekolade i kawe - mieszamy (można trochę podgrzać, jakby się nie chciało ładnie rozpuścić). W osobnej miseczce mieszamy 3 żółtka z aromatem i winem dodajemy do polewy mieszając. Odkładamy na bok 3/4 szklanki polewy.
Mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia i miksujemy z polewą. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i dodajemy do ciasta, najpierw 1 łyżkę potem resztę (mieszamy łyżką). Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min (jeśli po sprawdzeniu wykałaczką nie przykleja się do niej ciasto, to znaczy że jest gotowe).
Po wyjęciu ciasta nakłuwamy je wykałaczką i lejemy z góry wcześniej odłożoną polewą.
Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
Głęboki mały garnek, mała miseczka, tortownica o średnicy 24cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ola |