Składniki:
- pęczek białych szparagów,
- 5-6 jaj,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki koperku,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 1 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Szparagi cienko obrać na całej długości odcinając zdrewniałe końcówki. Związać w pęczek bawełnianą, białą nitką i gotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli przez około 5 minut. Przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, i dodając mąkę zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia i dodać 3 szklanki zimnego mleka. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i podgrzewać do wrzenia. Dodać chrzan i koperek oraz sól i pieprz. Jajka rozmącić z 1 szklanki mleka, dodać odrobinę soli i pieprzu. Z masy jajecznej usmażyć dwa omlety. Na połówce każdego z nich nakładać szparagi, polewając je sosem, a następnie omlet złożyć. Wierzch polać pozostałym sosem. Można posypać siekanym koperkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | bromba |