Składniki:
- 2 niezbyt duże pory,
- 2 jaja,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki niezbyt ostrej musztardy,
- sól.
Jak przyrządzić?
Pory obciąć na wysokości 2/3 długości. Odkroić dolne korzonki. Przekroić na dwie części, a następnie naciąć na całej długości i dokładnie umyć. W niewysokim, ale szerokim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i do wrzątku włożyć pory. Gotować około 5 minut, po czym odsączyc i pozostawić do ostygnięcia. Ugotować jaja na twardo, a nastepnie wystudzić. Obrać ze skorupek. Wybrać zółtka, a białka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z musztardą i zółtkami. Na półmisku ułożyć pory nacięciami do góry, które wypełnic sosoem musztrdowym. Posypać pokrojonymi białkami jaj.
Jak podawać?
Podawać na zimno.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | bromba |