Składniki:
- pół kilo mięsa mielonego,
- dwie czerwone papryki,
- trzy cebule,
- czosnek (parę ząbków),
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku (troszeczkę),
- sól,
- szklanka przegotowanej wody,
- olej do smażenia,
- oregano i bazylia,
- pudełko lasagne,
- 30 dag sera żółtego.
Na sos beszamelowy potrzebujemy:
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki masła,
- niecały litr mleka,
- sól.
Jak przyrządzić?
Paprykę kroimy w paseczki, a cebule w talarki, następnie dusimy mięso mielone (na patelni i na małym ogniu), które trochę solimy. Następnie uduszone mięso przekładamy do miseczki i zabieramy sie do duszenia papryki i cebuli, przyprawiamy warzywa solą, pieprzem i papryką, dodajemy rozdrobniony czosnek oraz po łyżeczce oregano i bazyli. Gdy warzywa są już miękie wrzucamy do nich mięso mielone, dodajemy pól słoiczka koncentratu pomidorowego i szklankę wody, ten naturalny sosik dusimy jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy zawrze, wrzucamy po pięc sztuk lasagne do osolonego wrzątku na 4 minutki, musimy pamiętać też o przygotowaniu sosu beszamelowo-serowego, podaje przepis: 4 łyżki masła topimy, dodajemy cztery łyżki mąki i robimy zasmażke, nastepnie po trochu dolewamy zimnego mleka, na końcu do sosu beszamelowego dodajemy ok. 100g sera żółtego. Przygotowujemy sobie wąską blachę(taką na makowiec), smarujemy ją masłem, wlewamy troche sosu beszamelowego na spód i kładziemy płatki lasagne, nastepnie dajemy sos mięsny i znowu płatki lasagne, płatki plewamy beszamelem, powtarzamy te czynności, na wierzchu muszą być płatki lasagne, beszamel i starkowany ser żółty. Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego! (Smakuje z zimnym piwkiem.)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Kaja |