Składniki:
- 0,70 - 0,80 kg ryby (filet z morszczuka)
Sos do ryby:
- 1 szklanka oliwy,
- 1 szklanka wody,
- 6 łyżek octu 10%.
Do przłożenia:
- cebula (3 - 4 główki średniej wielkości),
- ogórki kiszone lub konserwowe (4 - 5 szt.),
- 1 słoizek koncentratu pomidorowego (najlepszy PUDLISZKI),
- 6 łyżek ketchupu (powinien być doś gęsty).
Do panierowania:
- przyprawa do ryb,
- mąka,
- jajko,
- bulka tarta,
- olej do smażenia ryby.
Jak przyrządzić?
Składniki sosu dokładnie wymieszać i zagotować.Rybe posypać przyprawą do ryb i panierować, a następnie usmażyc na oleju.W dość głębokim naczyniu układać warstwami:- cebulę (pokrojoną w krążki)- ogórek (kiszony lub konserwowy pokrojimy w talarki);- usmażona ryba;- powtarzać warstwy.Po napełnieniu naczynia zalać wszystko gorącym sosem i pozostawić na co namniej 24 godziny w chłodnym miejscu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Jola |