Składniki:
- 70-80 dkg. mięsa wołowo-wieprzowego zmielonego,
- pół główki białej kapusty (ok. 1/2 kg.),
- 2 jaja,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- sól, pieprz,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- papryka ostra,
- 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody,
- przecier pomidorowy (jak ktoś lubi bardziej"pomidorowo", to może dodać jeszcze dwa duże pomidory, spażone i obrane ze skórki,i oczywiście pokrojone w kostkę),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- olej.
Jak przyrządzić?
Do dużej miski wkładamy zmielone mięso, kapustę białą, bardzo drobno posiekaną,sól, mąkę krupczatkę, jajka,przyprawę do mięsa mielonego.(gdy jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze mąki krupcztki, ale nie za dużo). Formujemy klopsy średniej wielkości, smażymy na oleju (jak kotlety mielone), przekładamy do garnka z gorącym bulionem, gotujemy na małym ogniu 10 min., dodajemy przecier i pomidory. Gotujemy 5 min. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy mąkę rozrobioną z wodą, żeby zagęścić sos(jak ktoś lubi gęsty). Ja dodaję, oprócz przecieru, gotowy sos pomidorowy. Na koniec doprawiamy sos papryką ostrą w proszku, solą i pieprzem. Klopsiki są bardzo smaczne z ryżem albo z ziemniakami.Z tej porcji mięsa wychodzi ok. 30 klopsików. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | cigaretka |