Składniki:
Mięso:
- 60 dkg mielonej wołowiny
- 60 dkg cielęciny
- 2 łyżki posiekanej natki
- 6 kromek bułki
- kilka łyżek mleka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki startego sera owczego
- 2 jajka
- olej
- cynamon, sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
Sos:
- 4 dojrzałe pomidory
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka listków mięty
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Czosnek posiekać.
2. Mięso wymieszać z bułką, czosnkiem, natką, jajkami, parmezanem i serem owczym. Przyprawić do smaku szczyptą cynamonu, solą, pieprzem.
3. Z masy uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć ok. 6 minut na złoty kolor. Zdjąć, osączyć.
4. Sos:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę i miętę wymieszać z olejem, dodać pomidory. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos przelać do sosjarki, podawać z pulpetami.
Jak podawać?
Pulpeciki należy ułożyć w dekoracyjnym naczyniu z nóżką (tak jak na tort) i powbijać w nie patyczki. Obok ustawić sosjerkę. Pulpeciki maczać w sosie. Smacznego!!!
Uwagi:
Zamiast całych pomidorów możemy wykorzystać z gotowych z puszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | 370 kcal |
Autor | Natasza Z. |