Składniki:
CIASTO:
- 20 dag mąki pszennej,
- 10 dag masła,
- 2 łyżki zimnej wody.
NADZIENIE:
- 8 łyżek mąki kukurydzianej,
- pełna szklanka wody,
- 2 cytryny,
- 20 dag cukru,
- 4 jajka,
- 15 dag cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać posiekane masło i wyrabiać koncami palców, by powstal małe grudki przypominające bułkę tartą. Wlać wodę, zagnieść ciasto, rozwałkować na placek i wylepić nim spód i brzegi małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Wstawic do nagrzanego do temp. 220 stopni piekarnika (środkowa półka) i piec 15 minut. Przygotować nadzienie: cytryny sparzyć, osuszyć, skórkę otrzeć na tarcr do jarzyn, a z owoców wycisnąć sok. W rondelku wymieszać wodę z mąką kukurydzianą, sokiem z cytryn i otartą skórką. Postawić na niedużym ogniu i stale mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Wymieszać ją z cukrem, lekko przestudzić i utrzeć z żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder. Masę cytrynową rozsmarować na upieczonym cieście, przykryć ubitą pianą z białek. Tortownicę ponownie wstawic do piekarnika (górna półka) na ok. 10-13 minut. Wierzch bezy powinien być zrumieniony, a srodek miękki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | 321 kcal / 100 g |
Autor | bułcia |