Składniki:
- 1/2 litra mleka,
- 2 jajka,
- 1/4 litra śmietany (KWAŚNA),
- 1 margaryna,
- 3/4 szkl. cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Mleko zagotować. Śmietanę z rozbitymi jajkami wlać do gotującego mleka. Zagotować. Zrobi się twarożek. Sitko wyłożyć gazą i wylać twarożek. Jak wystygnie przetrzeć go przez sitko.
Margarynę utrzeć z cukrem (robot kuchenny). Następnie do utartej masy dodawać umiarkowanie serek i dalej ucierać. Krem gotowy.
Potrzebne przybory:
Robot kuchenny.
Jak podawać?
KREM SEROWY możemy wykorzystać do tortów, ciast, ptysi itd.
Uwagi:
Jeżeli nie chce się nam robić serka, to możemy kupić 30 dkg. sera twarogu. Ale koniecznie trzeba go przetrzeć przez sitko, a nie skręcić przez maszynkę.
Krem możemy podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej kwasek cytrynowy(ale nie koniecznie).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Elżbieta z Lublina |