Bułeczki serowe
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temu

Znowu kanapki? Czy słyszysz czasem taki narzekający głos dziecka, gdy przychodzi czas na kolację? Jeśli tak, sprawdź, jak przyrządzić pyszne bułeczki serowe, które nasycą małego głodomora i sprawią, że chętniej zasiądzie do wieczornego posiłku.
Składniki, których potrzebujesz:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 100 zimnego masła,
- 120 g żółtego sera,
- cukier,
- sól.

Jak to wykonać?
Krok 1: Posiekaj drobno masło, przełóż do miski i wstaw na ok. 10 minut do zamrażarki.
Krok 2: Zetrzyj ser na tarce i razem z mąką, solą i proszkiem do pieczenia połącz z zimnym masłem.
Krok 3: Rozdrobnij masło palcami tak, aby powstały drobne grudki.
Krok 4: Dodaj do masła pozostałe składniki – śmietanę (zostaw jedną łyżkę na później) i ser. Mieszaj aż powstanie ciasto.
Krok 5: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a blachę pokryj pergaminem.
Krok 6: Formuj małe kulki z ciasta i kładź na pergaminie.
Krok 7: Wymieszaj pozostałą śmietanę z cukrem i posmaruj nią wierzch bułeczek.
Krok 8: Piecz przez 30 min., do zarumienienia
Smacznego!

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze