Rozwijanie preferencji smakowych dziecka krok po kroku
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu
Maluch z pierwszymi smakami zapoznaje się jeszcze przed narodzinami, a przez pierwsze 3 lata życia kształtuje swoje upodobania kulinarne. Prawidłowa dieta wpłynie nie tylko na właściwy rozwój dziecka, ale i na jego nawyki żywieniowe w późniejszych latach. Pamiętaj, że to, w czym zasmakuje w tym okresie, będzie gościło na jego talerzu także w dorosłym życiu.
Zmysł smaku dziecka kształtuje się jeszcze w brzuchu mamy – ok. 8 tygodnia rozwijają się pierwsze kubki smakowe, a ok. 14 tygodnia maluch reaguje na słodki lub gorzki smak płynu owodniowego. Noworodek posiada już indywidualne upodobania żywieniowe, wśród których króluje jednak smak słodki. Po narodzinach w diecie dziecka pojawia się słodkie mleko matki. W pokarmie maluch wyczuwa także smak spożywanych przez rodzicielkę posiłków. Jeżeli stosuje ona zróżnicowaną dietę, maluch, ssąc pierś, zaznajomi się z wieloma różnymi smakami. Mama taka z łatwością rozszerzy jadłospis niemowlaka w kolejnych miesiącach życia.
To właśnie na tym etapie dziecko przekonuje się do większej liczby produktów (mięsa, warzyw) i smaków. Najbardziej problematyczne okazuje się przyzwyczajenie malucha do smaków gorzkiego i kwaśnego. W tej kwestii ważna jest cierpliwość – nie można karmić dziecka na siłę. Czasem przekona się ono do danego dania dopiero po 12–15 próbach. Nowe smaki warto podawać maluchowi w małych ilościach. Im więcej ich pozna, tym bardziej zróżnicowana będzie jego dieta w późniejszych latach.
Rozwijając dietę dziecka, zaufaj ekspertom i innym mamom. Dzięki ankiecie przeprowadzonej wśród rodziców, marce BoboVita udało się wyodrębnić preferowane przez najmłodszych smaki, które zostały oznaczone logo „Ulubiony Produkt Mamy radzą”.

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze