7 dziwnych rzeczy, które namieszają w twoich kubkach smakowych

7. Rodzaj tworzywa, z którego wykonano naczynieZapewne nie raz zdarzyło ci się poczuć metaliczny posmak po oblizaniu łyżki. Sztućce wykonane z tworzywa takiego jak miedź i cyna mogą niestety niekorzystnie wpływać na odczuwalny przez ciebie smak potraw.
Zdjęcie sztućców / Shutterstock

7. Rodzaj tworzywa, z którego wykonano naczynie
Zapewne nie raz zdarzyło ci się poczuć metaliczny posmak po oblizaniu łyżki. Sztućce wykonane z tworzywa takiego jak miedź i cyna mogą niestety niekorzystnie wpływać na odczuwalny przez ciebie smak potraw.

6. Kolor naczyniaCzCzy wiedziałaś, że niebieski kolor naczyń może znacząco zmniejszyć twój apetyt? Jedzenie na talerzach o tej barwie może stanowić ważny element diety odchudzającej. Z kolei na podstawie badań klinicznych wiadomo, że napoje umieszczone w niebieskim szkle zdecydowanie lepiej gaszą pragnienie niż pozostałe.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

6. Kolor naczynia
CzCzy wiedziałaś, że niebieski kolor naczyń może znacząco zmniejszyć twój apetyt? Jedzenie na talerzach o tej barwie może stanowić ważny element diety odchudzającej. Z kolei na podstawie badań klinicznych wiadomo, że napoje umieszczone w niebieskim szkle zdecydowanie lepiej gaszą pragnienie niż pozostałe.

5. TemperaturaZ całą pewnością cenisz sobie smak mocno schłodzonego piwa czy coca-coli. A jakie są twoje wrażenia po wypiciu tych napojów w momencie, gdy mają one temperaturę pokojową? Kubki smakowe różnie interpretują smak w zależności od temperatury danego produktu. Ciepłe piwo i cola raczej nie przypadną ci do gustu.
Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

5. Temperatura
Z całą pewnością cenisz sobie smak mocno schłodzonego piwa czy coca-coli. A jakie są twoje wrażenia po wypiciu tych napojów w momencie, gdy mają one temperaturę pokojową? Kubki smakowe różnie interpretują smak w zależności od temperatury danego produktu. Ciepłe piwo i cola raczej nie przypadną ci do gustu.

4. OtoczenieW jednym z badań naukowych grupa osób była poproszona o ocenę tej samej whisky w trzech różnych pomieszczeniach. W każdym z nich można było odczuć zapach trawy lub drewna. Co ciekawe, w każdym z tych pomieszczeń uczestnicy badania zupełnie inaczej odczuwali smak tego alkoholu.
Zdjęcie whisky / Shutterstock

4. Otoczenie
W jednym z badań naukowych grupa osób była poproszona o ocenę tej samej whisky w trzech różnych pomieszczeniach. W każdym z nich można było odczuć zapach trawy lub drewna. Co ciekawe, w każdym z tych pomieszczeń uczestnicy badania zupełnie inaczej odczuwali smak tego alkoholu.

3. SkojarzeniaWspomnienia z dzieciństwa mogą mieć wpływ na poprawę bądź pogorszenie wrażeń smakowych konkretnego dania. Pamiętasz jak podawano ci w przedszkolu papkę przyrządzoną ze szpinaku? Zapewne starasz się teraz unikać tego produktu, choć w rzeczywistości dobrze przygotowany szpinak może być doskonały w smaku.
Zdjęcie szpinaku / Shutterstock

3. Skojarzenia
Wspomnienia z dzieciństwa mogą mieć wpływ na poprawę bądź pogorszenie wrażeń smakowych konkretnego dania. Pamiętasz jak podawano ci w przedszkolu papkę przyrządzoną ze szpinaku? Zapewne starasz się teraz unikać tego produktu, choć w rzeczywistości dobrze przygotowany szpinak może być doskonały w smaku.

2. Opis produktuLudzie chwalą sobie produkty spożywcze, które mają ładny opis. Zapewne bardziej przekona cię do zjedzenia „karmelowo-orzechowy baton w polewie czekoladowej” niż „baton z orzechami”.
Zdjęcie batona / Shutterstock

2. Opis produktu
Ludzie chwalą sobie produkty spożywcze, które mają ładny opis. Zapewne bardziej przekona cię do zjedzenia „karmelowo-orzechowy baton w polewie czekoladowej” niż „baton z orzechami”.

1. MarkaNasza podświadomość często błędnie nam podpowiada, że produkt markowy jest lepszy w smaku niż jego odpowiednik z niższej półki. W rzeczywistości w wielu badaniach klinicznych konsumenci nie potrafili odnaleźć istotnej różnicy w smaku oryginalnej coli oraz napojem ją imitującym.
Zdjęcie napoju / Shutterstock

1. Marka
Nasza podświadomość często błędnie nam podpowiada, że produkt markowy jest lepszy w smaku niż jego odpowiednik z niższej półki. W rzeczywistości w wielu badaniach klinicznych konsumenci nie potrafili odnaleźć istotnej różnicy w smaku oryginalnej coli oraz napojem ją imitującym.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Pochwica: Choroba, która zabiera radość ze zbliżeń Grzybica – jak jej uniknąć Wiosenne przebudzenie Nie daj się rakowi! Aparaty nie tylko dla małolaty Komórki macierzyste w kosmetologii Miesiączka w różnych okresach życia Jaka fryzura pasuje do Ciebie? Im większe długi, tym więcej w talii Prezerwatywy popularne tak samo jak pigułki Fakty i mity o alergiach pokarmowych Jak zdrowo zacząć tydzień?