Składniki:
- 10 naleśników
Nadzienie:
- 100 g obranych orzechów włoskich,
- garść migdałów,
- garść rodzynków,
- skórka pomarńczowa w cukrze,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta mąki,
- łyżka śmietanki lub mleka,
- 5g dżemu,
- rum.
Sos czekoladowy:
- szklanka mleka,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 2 żółtka,
- łyżka cukru.
Jak przyrządzić?
Orzechy zemleć, dodać cukier puder, mąkę i śmietankę; wyrobić masę. Dodać sparzone wcześniej i pokrojone w wiórki migdały, skórkę pomaraczową i rodzynki (należy je moczyć wcześniej 2 godz. w letniej wodzie ).Skropić masę rumem i odstawić na 30 min. Następnie nakładać masę na naleśniki,złożyć je w chusteczkę, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na chwilę do piekarnika.
Sos:
żółtka utrzeć z jak najmniejszą ilością cukru. Mleko zagotować z czekoladą, aż się rozpuści. Wlewać powoli do żółtek, ciągle mieszając.
Potrzebne przybory:
Patelnia, robot kuchenny, maszynka do mielenia orzechów.
Jak podawać?
Gorącym sosem polać naleśniki. Można podawać płonące.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 porcji |
Kaloryczność | dużo |
Autor | dana |