Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- ok.60 dag filetu z dorsza (może być mrożony),
- duża cebula lub dwie średnie,
- duży kubek gęstej śmietany (najlepiej 12%),
- margaryna do smażenia (w żadnym wypadku nie olej!),
- mąka do panierowania,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Filet z dorsza podzielić na porcje, posolić, popieprzyć zostawić na 15 min., odlać ew. sok i obtoczyć w mące.Cebule pokroić w półplasterki - niezbyt grube i włożyć na rozgrzaną na patelni margarynę, podsmażyć 3 min., rozgarnąć na boki patelni a na środek położyć rybę i smażyć na średnim ogniu 5 min. przewrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 min., do usmażonych filetów dodać śmietanę i dusić jeszce 1 min. na malutkim ogniu; sosu nie trzeba już zagęszczać, można ew. dodać pół łyżeczki Vegety jak ktoś lubi.

Potrzebne przybory:

Duża patelnia.

Jak podawać?

Z białym pieczywem, żiemniakami piure lub ryżem i lampką białego wina półwytrawnego.

Uwagi:

Uwaga! ryba jest delikatna i łatwo się kruszy podczas przewracania na patelni, ale to nie ma wpływu na smak potrawy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt12 zł
AutorTaroti

Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym: Podobne przepisy

Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy