Składniki:
- ok.60 dag filetu z dorsza (może być mrożony),
- duża cebula lub dwie średnie,
- duży kubek gęstej śmietany (najlepiej 12%),
- margaryna do smażenia (w żadnym wypadku nie olej!),
- mąka do panierowania,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Filet z dorsza podzielić na porcje, posolić, popieprzyć zostawić na 15 min., odlać ew. sok i obtoczyć w mące.Cebule pokroić w półplasterki - niezbyt grube i włożyć na rozgrzaną na patelni margarynę, podsmażyć 3 min., rozgarnąć na boki patelni a na środek położyć rybę i smażyć na średnim ogniu 5 min. przewrócić filety na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 min., do usmażonych filetów dodać śmietanę i dusić jeszce 1 min. na malutkim ogniu; sosu nie trzeba już zagęszczać, można ew. dodać pół łyżeczki Vegety jak ktoś lubi.
Potrzebne przybory:
Duża patelnia.
Jak podawać?
Z białym pieczywem, żiemniakami piure lub ryżem i lampką białego wina półwytrawnego.
Uwagi:
Uwaga! ryba jest delikatna i łatwo się kruszy podczas przewracania na patelni, ale to nie ma wpływu na smak potrawy.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Taroti |