Składniki:
- 1kg sledzi tzw. matjasów,
- 1/2szklanki octu,
- 1/2szklanki cukru,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- listek laurowy,
- 1/2kg cebuli,
- 1/2l smietany,
- lyzka musztardy.
Jak przyrządzić?
Przzgotowac zalewe z 1l.wody,octu,cukru i przypraw-zagotowac na wrzatek wrzucic pokrojona w plasterki cebule, odstawic do wystygnięcia.Zimną zalewą zalac sledzie(nie moczone) na 24 godz.Przygotowac sos: 2 lyzki cukru pudru rozetrzec z musztardą i śmietaną.Sledzie polac sosem przed podaniem. Do sosu mozna dodac pokrojone, marynowane pieczarki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 porcji |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Jolka |