Składniki:
- 75 dkg filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk),
- 1 ząbek czosnku,
- vegeta, sól, cytryna,
- 4 łyżki oleju,
- 10 dkg ryżu,
- 2 jajka,
- 1/2 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/2 pęczka koperku.
Jak przyrządzić?
Filety myjemy, osączamy, oprószamy vegetą i skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek miażdżymy i smarujemy nim filety.
Ciasto : zagotowujemy 2 szklanki posolonej wody, wrzucamy ryż i gotujemy 20 min, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i ubijamy trzepaczką, powoli wsypując mąkę. Ciasto solimy, dodajemy posiekany koperek. Dodajemy do ciasta ugotowany ryż, mieszamy (ciasto winno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęste - dolewamy mleka, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki). Filety maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym dość dobrze oleju ok. 5,6 minut z każdej strony, do zrumienienia.
Potrzebne przybory:
To, co w kuchni u każdego (trzepaczka).
Uwagi:
Najlepiej smakują ze smażonymi ziemniaczkami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 po |
Autor | KrysiaMisia |