Składniki:
Na 2 porcje:
- 2 średnie, pojedyncze filety z kurczaka,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, vegeta, papryka w proszku słodka,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W misce obsypujemy je solą (ale z solą ostrożnie, bo vegeta też ją zawiera, i majonez słonawy), pieprzem, vegetą i papryką, mieszamy. Po chwili dodajemy majonez, rozbełtane jajka, mąkę i zmiażdżony czosnek. Mieszamy dokładnie, formujemy zgrabne kotleciki i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto z obu stron.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni.
Jak podawać?
Z ziemniakami z wody i dowolną surówką.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Autor | KrysiaMisia |