Pasztecik z grochu - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2 kg żółego grochu w połówkach,
- 30 dkg pieczarek,
- 2 cebule,
- kostka rosołowa,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 2 jajka,
- przyprawy (sól, pieprz, vegeta, papryka w proszku słodka, majeranek),
- 1-2 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Groch żółty gotujemy niemal do miękkości - jednak nie do zupełnej. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę na kosteczkę i smażymy razem na łyżce oleju, dodając kostkę rosołową i sczczyptę vegety.
Przestudzony groch i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy bułkę tartą (tyle, żeby powstało w miarę zwarte ciasto). Dodajemy całe jajka, ewentualnie dosalamy (ale trzeba uważać, by nie przesolić), dodajemy pieprz, paprykę w proszku, majeranek, ew. inne ulubione zioła.
Pieczemy na blaszce albo w keksówce do zrumienienia.

Potrzebne przybory:

Maszynka do mięsa.

Jak podawać?

Z pieczywem, ew. do obiadu z jakimś sosem.

Uwagi:

Pyszny wegetariański pasztecik, prosty w wykonaniu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćprosty
Porcje20 porcji
AutorKrysiaMisia

Pasztecik z grochu: Podobne przepisy

Pasztecik z grochu: wypróbuj również

Powiązane Tematy