Składniki:
- 1/2 kg żółego grochu w połówkach,
- 30 dkg pieczarek,
- 2 cebule,
- kostka rosołowa,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- 2 jajka,
- przyprawy (sól, pieprz, vegeta, papryka w proszku słodka, majeranek),
- 1-2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Groch żółty gotujemy niemal do miękkości - jednak nie do zupełnej. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę na kosteczkę i smażymy razem na łyżce oleju, dodając kostkę rosołową i sczczyptę vegety.
Przestudzony groch i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy bułkę tartą (tyle, żeby powstało w miarę zwarte ciasto). Dodajemy całe jajka, ewentualnie dosalamy (ale trzeba uważać, by nie przesolić), dodajemy pieprz, paprykę w proszku, majeranek, ew. inne ulubione zioła.
Pieczemy na blaszce albo w keksówce do zrumienienia.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa.
Jak podawać?
Z pieczywem, ew. do obiadu z jakimś sosem.
Uwagi:
Pyszny wegetariański pasztecik, prosty w wykonaniu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 porcji |
Autor | KrysiaMisia |