Babka ziemniaczana (autor Mario Callino) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 kg ziemniaków, plaster boczku, ząbek czosnku, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej 500, sól, pieprz, majeranek.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać i surowe zetrzeć. Na patelni wysmażyć pokrojony w kostkę boczek. Czosnek posiekać jak najdrobniej. Do startych ziemniaków dodać kolejno: sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wymieszać. Po wymieszaniu na końcu dodać boczek razem z tłuszczem z patelni oraz czosnek. Następnie na blachę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć farsz. Włożyć do piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na około 60-80 min.

Jak podawać?

Jest to tradycyjna potrawa litewska, więc podajemy ze śmietaną. Do smaku proponuję piwo, najlepiej litewskie (Svyturys). Smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania80 min.
Porcje4
AutorMario Callino

Babka ziemniaczana (autor Mario Callino): Podobne przepisy

Babka ziemniaczana (autor Mario Callino): wypróbuj również

Powiązane Tematy