Składniki:
2 kg ziemniaków, plaster boczku, ząbek czosnku, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej 500, sól, pieprz, majeranek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i surowe zetrzeć. Na patelni wysmażyć pokrojony w kostkę boczek. Czosnek posiekać jak najdrobniej. Do startych ziemniaków dodać kolejno: sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wymieszać. Po wymieszaniu na końcu dodać boczek razem z tłuszczem z patelni oraz czosnek. Następnie na blachę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną bułką tartą wyłożyć farsz. Włożyć do piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na około 60-80 min.
Jak podawać?
Jest to tradycyjna potrawa litewska, więc podajemy ze śmietaną. Do smaku proponuję piwo, najlepiej litewskie (Svyturys). Smacznego.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Porcje | 4 |
Autor | Mario Callino |