Kalafiorowa z żółtym serem

Przepis kulinarny

Składniki:

Mały kalafior (może być mrożony), kawałek pora, 1 marchewka, bulion w kostkach, mąka, śmietana, żółty ser.

Jak przyrządzić?

Kalafior umyć i podzielić na średniej wielkości różyczki. Por umyć i pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe i wrzucić kalafiora, pora i marchewkę. Gotować do miękkości kalafiora. W garnuszku rozrobić 2 łyżki mąki z zimną wodą, a potem z 3 łyżkami śmietany. Zaprawić tym zupę. Zagotować. Do miseczek (talerzy) zetrzeć odrobinę żółtego sera, wlać zupę i zamieszać. Od razu podawać.

Jak podawać?

Podawać z makaronem (szerokie wstążki, świderki, łazanki).

Uwagi:

Można dodać koperek suszony (w trakcie gotowania) lub posiekany świeży (po wyłączeniu gazu).Starty żółty ser można wrzucić bezpośrednio do garnka z ugotowaną zupą, praktyczniej jednak będzie wsypywać go na talerze przed podaniem - nie każdy lubi żółty ser, poza tym można wtedy dać tyle, ile komu pasuje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Autorandzia.g

Kalafiorowa z żółtym serem: Podobne przepisy

Kalafiorowa z żółtym serem: wypróbuj również

Powiązane Tematy