Składniki:
Mały kalafior (może być mrożony), kawałek pora, 1 marchewka, bulion w kostkach, mąka, śmietana, żółty ser.
Jak przyrządzić?
Kalafior umyć i podzielić na średniej wielkości różyczki. Por umyć i pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe i wrzucić kalafiora, pora i marchewkę. Gotować do miękkości kalafiora. W garnuszku rozrobić 2 łyżki mąki z zimną wodą, a potem z 3 łyżkami śmietany. Zaprawić tym zupę. Zagotować. Do miseczek (talerzy) zetrzeć odrobinę żółtego sera, wlać zupę i zamieszać. Od razu podawać.
Jak podawać?
Podawać z makaronem (szerokie wstążki, świderki, łazanki).
Uwagi:
Można dodać koperek suszony (w trakcie gotowania) lub posiekany świeży (po wyłączeniu gazu).Starty żółty ser można wrzucić bezpośrednio do garnka z ugotowaną zupą, praktyczniej jednak będzie wsypywać go na talerze przed podaniem - nie każdy lubi żółty ser, poza tym można wtedy dać tyle, ile komu pasuje.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | andzia.g |