Składniki:
Biały ser, 1 duża cebula (i/lub ewentualnie szczypiorek), majonez, tuńczyk w kawałkach lub sałatkowy w oleju - puszka, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Biały ser lub twaróg rozdrobnić widelcem w miseczce. Dodać tuńczyka lub makrelę wraz z olejem i rozdrobnić. Dodawać stopniowo majonez (ewentualnie oliwę lub śmietanę wedle potrzeb) - żeby pasta nie była po prostu sucha. Dodać drobno posiekaną cebulę (można zastąpić szczypiorkiem lub go do niej dodać). Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i gotowe.
Jak podawać?
Najlepiej z chlebem lub bułką posmarowaną masłem. Osobiście próbowałem z oliwkami czarnymi i zielonymi.
Uwagi:
Jeśli ktoś ma ochotę, to może poskubać mięso z makreli wędzonej lub wypróbować inne ryby z puszki lub wędzone, w sosie własnym czy w oleju - obojętnie. Ważne, żeby pasta nie była sucha (dodawaj majonez, oliwę, śmietanę - wedle gustu). Taka pasta jest "otwarta" na dodatki - kwestia Waszego gustu i potrzeb. Można dodać np. zioła prowansalskie.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Autor | Barba |