Składniki:
Ciasto: 2,5 szkl. mąki, 20 dag margaryny, 3/4 szkl. cukru pudru, 5 żółtek, 2 cukry waniliowe, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki do ciasta: 20 dag sezamu, 5 dag masła, 2-4 łyżki miodu, dżem brzoskwiniowy - słoiczek, 10 dag wiórków kokosowych. 1 szkl. cukru pudru.
Masa: 20 dag masła, 20 dag chałwy waniliowej.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować 2 placki wielkości dużej blachy (jednakowe). Placki wyłożyć na blachę. Na pierwszy położyć masę: sezam przesmażyć na patelni z masłem i miodem. Rozsmarować równomiernie. Upiec na złoty kolor. Drugi surowy placek posmarować dżemem. Na to wyłożyć pianę z 5 białek + 1 szkl. cukru pudru + 10 dag wiórków kokosowych. Piec na złoty kolor. Oba placki wystudzić. W tym czasie w rondelku rozpuścić chałwę z masłem na jednolitą masę. Lekko przestudzić. Do blachy wyłożonej folią (folia wystaje poza blachę) włożyć placek z sezamem, posmarować go masą i przykryć plackiem z pianą. Wstawić na 24 godz. do lodówki.
Potrzebne przybory:
mikser, patelnia, rondelek, wałek
Uwagi:
Masło do sezamu i chałwy prawdziwe (z margaryną nie wyjdzie). Wałkując ciasto, podsypywać mąką.Wystająca poza blachę folia ułatwia wyjęcie ciasta.Ciasto długo zachowuje świeżość, może być upieczone nawet 5-6 dni przed konsumpcją.Placki piec w temp. 180 st. C ok. 25 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | duża blacha |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Jolanta |