Składniki:
Ciasto: 8 jaj, 1 szkl. cukru pudru, 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, szczypta soli. Masa: 1 kostka miękkiego masła, 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego (drugą połówką przekładam wafle albo daję do wyjedzenia dzieciom), szklanka bakalii (np. orzechów włoskich), ewentualnie koniak lub inny alkohol do nasączenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto: ubić pianę z białek z odrobiną soli, żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać mąkę, a na koniec pianę z białek. Wylać na dużą blachę (taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w gorącym piekarniku ok. 30 min - na jasnozłoty kolor (zbyt ciemne będzie pękać przy zwijaniu). Masa: ukręcić masło, powoli dodając przestudzone mleko, wymieszać z bakaliami.Z rolady (jak się da) zdjąć wierzchnią skórkę i posmarować kremem, a potem ewentualnie nasączyć i przełożyć kremem. Zwinąć w rulon, owinąć ściereczką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania, miski i mikser
Uwagi:
Życzę smacznego! Gdyby ktoś nie wiedział, mleko gotuje się w zamkniętej puszce, cały czas przykryte wodą, na małym ogniu około 2,5 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | betka |