Sk艂adniki:
Ciasto: 8 jaj, 1 szkl. cukru pudru, 3/4 szkl. m膮ki pszennej, 1 cukier waniliowy, szczypta soli. Masa: 1 kostka mi臋kkiego mas艂a, 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego s艂odzonego (drug膮 po艂贸wk膮 przek艂adam wafle albo daj臋 do wyjedzenia dzieciom), szklanka bakalii (np. orzech贸w w艂oskich), ewentualnie koniak lub inny alkohol do nas膮czenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ciasto: ubi膰 pian臋 z bia艂ek z odrobin膮 soli, 偶贸艂tka z cukrem utrze膰 na puszyst膮 mas臋 i powoli dodawa膰 m膮k臋, a na koniec pian臋 z bia艂ek. Wyla膰 na du偶膮 blach臋 (tak膮 z piekarnika) wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Piec w gor膮cym piekarniku ok. 30 min - na jasnoz艂oty kolor (zbyt ciemne b臋dzie p臋ka膰 przy zwijaniu). Masa: ukr臋ci膰 mas艂o, powoli dodaj膮c przestudzone mleko, wymiesza膰 z bakaliami.Z rolady (jak si臋 da) zdj膮膰 wierzchni膮 sk贸rk臋 i posmarowa膰 kremem, a potem ewentualnie nas膮czy膰 i prze艂o偶y膰 kremem. Zwin膮膰 w rulon, owin膮膰 艣ciereczk膮 i wstawi膰 na kilka godzin do lod贸wki.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania, miski i mikser
Uwagi:
呕ycz臋 smacznego! Gdyby kto艣 nie wiedzia艂, mleko gotuje si臋 w zamkni臋tej puszce, ca艂y czas przykryte wod膮, na ma艂ym ogniu oko艂o 2,5 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Przybli偶ony koszt | 25 z艂 |
Autor | betka |