Składniki:
Ok. 300 g sera feta, 1 oberżyna, 2 średnie pomidory, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, papryka ostra (szczypta), oliwa z oliwek (najlepiej, ewentualnie zwykły olej).
Jak przyrządzić?
Pokroić w kostkę: cebulę, oberżynę, pomidory, wrzucić do miski. Potem dodać zmielony czosnek. Wszystko podgrzać w mikrofali z łyżką oliwy przez około 5 minut. Po czym wyjąć miskę z mikrofali i dodać przetarty (np. wiedelcem) ser feta, wymieszać wszystko i dodać szczyptę papryki ostrej. Wstawić na 3 minuty do mikrofali... i gotowe. Smacznego!
Jak podawać?
Z chlebem lub krakersami, raczej jako przystawkę bądź lekki posiłek.
Uwagi:
Tę potrawę nauczyłam się robić podczas wakacji, gdy pracowałam w tawernie greckiej na wyspie Rodos, gdzie obecnie mieszkam. Smakuje rodzince, myślę, że zasmakuje i Wam! Pozdrawiam i oczekuję na komentarze, mam nadzieję pozytywne :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Ola z Rodos |