Feta po grecku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ok. 300 g sera feta, 1 oberżyna, 2 średnie pomidory, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, papryka ostra (szczypta), oliwa z oliwek (najlepiej, ewentualnie zwykły olej).

Jak przyrządzić?

Pokroić w kostkę: cebulę, oberżynę, pomidory, wrzucić do miski. Potem dodać zmielony czosnek. Wszystko podgrzać w mikrofali z łyżką oliwy przez około 5 minut. Po czym wyjąć miskę z mikrofali i dodać przetarty (np. wiedelcem) ser feta, wymieszać wszystko i dodać szczyptę papryki ostrej. Wstawić na 3 minuty do mikrofali... i gotowe. Smacznego!

Jak podawać?

Z chlebem lub krakersami, raczej jako przystawkę bądź lekki posiłek.

Uwagi:

Tę potrawę nauczyłam się robić podczas wakacji, gdy pracowałam w tawernie greckiej na wyspie Rodos, gdzie obecnie mieszkam. Smakuje rodzince, myślę, że zasmakuje i Wam! Pozdrawiam i oczekuję na komentarze, mam nadzieję pozytywne :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
AutorOla z Rodos

Feta po grecku: Podobne przepisy

Feta po grecku: wypróbuj również

Powiązane Tematy