Składniki:
1 paczka mrożonego szpinaku (Frosta, Hortex) w sosie śmietanowym, 30-40 dag małych pieczarek, ostre chili, zielony pieprz, odrobina curry, czosnek granulowany, sól, cukier, oliwa z oliwek, sos sojowy, 2 jajka, śmietana 18% do zup 200 ml (polecam Piątnicy).
Jak przyrządzić?
Szpinak dusimy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Pieczarki obieramy ze skórki (nie odcinamy trzonków), przecinamy na pół i smażymy na maśle do mocnego zrumienienia, lekko posypując solą i pieprzem. Gdy szpinak już zdecydowanie buzuje w garnku, dodajemy: płaską małą łyżeczkę curry, sól i pieprz wedle uznania, łyżeczkę sosu sojowego, tarte chili (używam firmy Kotanyi z młynkiem), pół łyżeczki czosnku granulowanego (mogą być dwie kostki czosnkowe Knorra) i dużą łyżkę cukru. Jak wszystko się połączy (ok. 10 min), dodajemy 2 surowe jajka, mieszając intensywnie. Zrobią się specyficzne, przepraszam za określenie, "gluty". Ścinanie jajek trwa ok. 2 minut. Potem wlewamy całą śmietanę, doprowadzamy do wrzenia przez 5 minut i robota skończona.
Jak podawać?
Ja mam dwa sposoby. Ta potrawa na gorąco jest w formie półpłynnej, więc idealnie nadaje się do mięs. Natomiast po wystygnięciu można ją w zasadzie kroić nożem i jest idealna jako farsz do np. naleśników czy pierogów. Polecam szczególnie tym, którzy nie lubią szpinaku. To naprawdę bardzo zdrowe i wyśmienicie smakuje. Poza tym traktujmy szpinak jako swoistą "bazę" do naszych kuchennych eksperymentów. Zamiast pieczarek dajmy fasolę, posypmy parmezanem czy natką pietruszki. Możliwości jest mnóstwo. Życzę smacznego!
Uwagi:
Przy mieszaniu radzę uważać, bo szpinak lubi uciekać z gara i robić na kuchence i ścianie fantazyjne szlaczki, niekoniecznie zadowalające nasze żony czy kochanki:-). Nie wolno przypalić! Całą robotę robimy na minimalnym ogniu!Na koniec mogę powiedzieć, że mój brat i syn, którzy na sam dźwięk słowa "szpinak" robili się bladzi i szukali pilnie toalety, mojego szpinaku zjadają spokojnie głębokie talerze i mówią, że za mało.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Tomek |