Składniki:
Owoce morza - gotowa mrożonka, mieszanka chińska - gotowa mrożonka warzywna, piersi kurczaka, rosół z kury - ze słoiczka, kukurydza z puszki {niekoniecznie}, szczypiorek {niekoniecznie}, pieczarki.
Jak przyrządzić?
Pokroić piersi {3-4 pojedyncze filety na 4 osoby} w słupki lub średnią kostkę. Pokroić w półplasterki pieczarki. Obgotować na wolnym ogniu pokrojone mięso {mieszając czasem, by nie było posklejane} do czasu, aż zbierze się szumowina, którą należy zebrać. Dosypać połowę obu mrożonek {wystarczy na 4-5 osób} i pokrojone pieczarki oraz 4 łyżki kukurydzy. Czekać do ponownego zagotowania. Doprawić rosołkiem {sporo}, aż zupa będzie miała wyraźny smak rosołu i będzie wystarczająco słona. Gotować do miękkości warzyw {ok. 30 min}. Przyprawić do smaku.
Jak podawać?
Podajemy w miseczkach, posypując odrobiną szczypiorku.
Uwagi:
Zupa powinna być dość gęsta. Przepis własny, wielokroć budził uznanie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | andrzej |