Składniki:
1 kg filetów (mintaj, morszczuk lub panga), 5 dużych cebul, olej, 1/4 l octu, 2 l wody, koncentrat pomidorowy, jajko, bułka tarta lub mąka do panierki, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Rybę przyprawić solą, pieprzem, obtoczyć dowolnie w panierce. Zagotować ocet z wodą 1:8, posolić, dodać lisć laurowy, ziele angielskie, cukier, pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju (jeśli nie jest przypalony, olej może być po rybie), na koniec szklenia cebuli można dodać łyżkę mąki (żeby zagęścić sos). Zeszkloną cebulę dodać do zalewy octowej, zagotować. Układać rybę w naczyniu (jeśli na dłużej, to można w słoje): warstwa ryby, zalewa i tak na przemian aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Najlepsza nazajutrz i później. Smacznego!
Potrzebne przybory:
nóż, deska, patelnia, garnek
Jak podawać?
Podawać na półmisku na rybę, przybraną cytryną i zieleniną jako zimną przystawkę. Goście ją uwielbiają.
Uwagi:
Świetna do wódeczki, jako zimna przystwka, u mnie obowiązkowa na Wigilię.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 litrowe słoiki |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Daniola |