Składniki:
Spód: 6 białek, 300 g cukru, 1 łyżka octu winnego, tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki gorzkiego kakao. Masa: śmietana 36%, maliny lub marakuja, ewentualnie truskawki.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę, mniej więcej w połowie ubijania zacząć bardzo powoli dodawać cukier (miksować na najwyższych obrotach). Kiedy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca, dodać ocet i chwilę pomiksować. Potem przesiać kakao przez sitko bezpośrednio do masy i dokładnie wymieszać mikserem. Czekoladę posiekać na kawałki i wrzucić do masy, przemieszać drewnianą łyżką (nie miksować). Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Uwaga: formować z masy "kopiec kreta". Włożyć do piekernika nagrzanego do 180 st. (5 min), potem zmniejszyć temp. do 150 st. i piec 1 godz. i 15 min. Studzić w uchylonym piekarniku. Śmietanę 36% ubić na sztywno z niewielkim dodatkiem cukru do smaku, wyłożyć na bezę i przykryć owocami.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Bardzo ważne jest, żeby niepotrzebnie nie sprawdzać ciasta patyczkiem, ponieważ chodzi o to, żeby ciasto w środku było mokre i ciągnące (więc patyczek będzie zawsze mokry), a z wierzchu chrupiące. Uwaga: ciasto w trakcie pieczenia i stygnięcia mocno popęka i opadnie (tak ma być). Żeby beza była mocniej ciągnąca, można cukier wymieszać z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Najlepsze do tego ciasta są owoce w miarę kwaśne dla zrównoważenia smaku. Życzę smacznego i gwarantuję, że jest przepyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | AGA |