Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego, może być mieszane, 1 cebula, 1/4 małej kapusty, 1 duża marchewka, 2 jajka, 1 woreczek ryżu, 1 koncentrat pomidorowy, 1 kostka rosołowa, trochę mąki, vegeta, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny w ziarenkach, 1 i 1/2 l wody.
Jak przyrządzić?
Mięso przyprawić vegetą i pieprzem ziołowym, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, potarkowaną marchewkę, poszatkowaną kapustę (można dodać trochę kapusty pekińskiej, ja zawsze dodaję, gdy zostaje mi z sałatki), ugotowany i wystudzony ryż oraz wbić 2 jajka. Wszystko wymieszać, uformować dość duże kotlety (przed ulepieniem każdego kotleta moczyć ręce w wodzie, będą wtedy równe i dobrze się połączą) i obtaczać w mące. Smażyć na oleju, aż się zarumienią. Zagotować w wodzie kostkę rosołową z liściem laurowym, zielem angielskim i paroma ziarenkami pieprzu. Następnie dodać koncentrat i jeszcze chwilę pogotować. Włożyć do wywaru gołąbki i dusić ok. 40 min. Na koniec zagęścić mąką (najlepiej rozrobić ją z wodą i małą ilością sosu), zagotować, aż zgęstnieje.
Jak podawać?
Podawać z ugotowanymi ziemniakami polanymi sosem i całość posypać świeżym koperkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 szt. |
Autor | Karina |