Składniki:
6 jajek, 5 łyżek cukru, opakowanie cukru wanilinowego (polecam ten z prawdziwą wanilią), 6 łyżek mąki, łyżka proszku do pieczenia, sok z połowy mandarynki (może być cytryna lub pomarańcza), masło do formy.
Jak przyrządzić?
Jajka ubijamy mikserem (całe) z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy delikatnie mąkę z proszkiem i sok. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na posmarowaną blachę. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku elektrycznym w temp. 180 stopni. Pyszne z jabłkami pokrojonymi w ósemki lub z innymi owocami, mogą to być śliwki, wiśnie. Mrożone też, tylko polecam sprawdzić, jak długo piec, piekarniki to jednak indywidualności:-).
Uwagi:
Można zrobić o każdej porze roku i w każdej chwili. Polecam piec wieczorem, mamy pychotkę na pożegnanie dnia i rano do herbaty lub kawy lekkie i szybkie ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Maja |