Składniki:
4-5 śledzi (matiasy), 2-3 duże cebule, 4-5 ziemniaków, 4 średnie marchewki, 5 jajek, majonez, śmietana 12%, pieprz, sól - troszkę, zielenina - może być szczypiorek.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczymy przez 2-3 godz. Ziemniaki, marchewkę i jajka gotujemy, kiedy wystygną, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną. W salaterce układamy warstwami śledzie, cebulę, ziemniaki, marchewkę, jajka. Każdą warstwę smarujemy sosem (majonezem ze śmietaną). Wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ''Spejsi''-Żabulka |