Składniki:
3 jajka, 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany albo kefiru bądź naturalnego jogurtu, 1 szklanka cukru do ciasta, 1 szklanka do jabłek, 1 szklanka cukru pudru do białek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, 2-3 łyżki cynamonu, odrobinę gałki muszkatołowej do smaku.
Jak przyrządzić?
Przepis składa się z 4 faz: Faza I - zarobienie ciasta. Wymieszaj wszystkie składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia). Dodaj poszatkowaną margarynę i szybciutko zagnieć ciasto. Dodaj żółtka i jogurt (teraz możesz użyć miksera na najwyższych obrotach), białek użyjesz w Fazie II. Po zagnieceniu ciasta włóż je do zamrażarki na 30 minut. Faza II: Weź 4 jabłka.Obierz je ze skórki, pokrój na 4 kawałki, pozbądź się gniazda i pokrój na małe plasterki. Wszystkie jabłka wymieszaj z jedną szklanką cukru (najlepiej brązowego}, cynamonem i 2 łyżkami ekstraktu waniliowego, odstaw tę mieszankę do lodówki. Faza III: 10 minut przed wyjęciem ciasta z zamrażalnika zacznij ubijać białka. Gdy białka są już sztywne, dodaj 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego i szklankę cukru pudru. Faza IV: Wyjmij ciasto z zamrażalnika i podziel na 2 kawałki. Rozwałkuj je na dwa placki wielkości blachy do pieczenia. Pierwszą warstwę wyłóż na wysypaną bułką tartą blachę. Nałóż warstwę jabłek (pamiętaj, by odsączyć i zachować sok na dnie naczynia, w którym przechowujesz jabłka). Na warstwę jabłek nałóż ubite białka i wygładź. Na końcu porwij na małe kawałki ciasto i nałóż je na wierzch, by równomiernie przykryło ciasto. Teraz, używając soku z jabłek wraz z cukrem i cynamonem, polej wierzchnią warstwę ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. To ciasto udaje się każdemu, więc nie powinniście mieć problemów. Powodzenia i smacznego!
Jak podawać?
Najlepiej podawać na gorąco, z bitą śmietaną i łyżką lodów śmietankowych bądź owocowych (najepiej z kwaśnych owoców: truskawek, wiśni itp.).
Uwagi:
Chętnie usłyszę, jak można ulepszyć tę recepturę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 19 |
Kaloryczność | 475 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mjwypych |