Składniki:
Farsz: 0,5 kg ziemniaków, 1 średnia cebula, 10 dag boczku lub słoniny, sól, pieprz.
Ciasto na pierogi tradycyjne.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, boczek lub słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy wytopi się tłuszcz, dodać starte ziemniaki i cebulę, posolić (sporo), popieprzyć, mieszać aż do usmażenia ziemniaków. Potrawa przywiera do patelni, ale nie trzeba zwracać na to uwagi, po prostu mieszać, odrywając łyżką przywierający farsz ok. 15 min. Po wystudzeniu robić pierogi.
Jak podawać?
Podawać z cebulą przysmażoną na smalcu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | marcela |