Składniki:
1 szklanka ryżu, 2 średnie cebule, 1 szklanka mrożonego groszku, 30 dag wędzonego, niegotowanego boczku, 750 ml bulionu drobiowego, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju lub oliwy, kilka łyżek tartego parmezanu, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Boczek pokroić w niewielką kostkę i przesmażyć na suchej patelni. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić je na maśle i oleju. Kiedy cebule lekko się zeszklą, dodać szklankę ryżu i smażyć razem przez kilka minut, cały czas mieszając. Kiedy ryż się zeszkli, stopniowo zalewać całość bulionem i gotować na średnim ogniu. Ryż powinien wchłonąć bulion. Kiedy płyn już prawie całkiem wyparuje, wsypać do ryżu szklankę mrożonego groszku i gotować jeszcze klika minut, aby groszek zmiękł. Na koniec dodać do ryżu i groszku przesmażony boczek. Dobrze doprawić czarnym pieprzem. Dodać kilka łyżek tartego parmezanu. Podawać.
Uwagi:
Ponieważ bulion i boczek są słone, należy oszczędnie używać soli lub w ogóle z niej zrezygnować. Można też gotowe danie posypać świeżą natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | fangora |