Składniki:
1 szklanka ryżu, 2 średnie cebule, 750 ml bulionu drobiowego z kostki, kilka łyżek tartego parmezanu, garść suszonej mięty, czarny pieprz, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle i oleju.Przygotować bulion. Do zeszklonej cebuli wsypać ryż i smażyć razem kilka minut, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Stopniowo zalewać całość bulionem i gotować na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały bulion. Na koniec wsypać ser. Mocno doprawić pieprzem i miętą i podawać.
Uwagi:
Dzięki mięcie risotto ma bardzo orzeźwiający i oryginalny smak. Jest proste i niezwykle wykwintne.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | fangora |