Składniki:
Niepełna szklanka miodu, szklanka cukru pudru, 2 jajka, 5 i pół łyżki margaryny, pół torebki mąki, 1 przyprawa korzenna, 1 łyżeczka sody.
Jak przyrządzić?
Miód, cukier puder i jaja ucierać przez 15 minut. Mąkę, sodę i przyprawę dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z utartymi składnikami. Do masy wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować bochenek i wstawić do lodówki na 1 dzień. Następnego dnia wycisnąć pierniki foremką. Blachę posmarować margaryną, piec.
Uwagi:
Ciastka można przygotować nawet miesiąc przed okazją.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nikola |