Składniki:
2 opakowania brokułów (mogą być też świeże), puszka fasoli czerwonej, opakowanie sera feta, 2 jajka ugotowane na twardo, papryka czerwona. Sos: 2 ząbki czosnku (starkowane albo pokrojone i zmiażdżone, albo przeciśnięte przez praskę), 2-3 ogórki kiszone (oczywiście pokrojone), jogurt naturalny (400 ml), 3-4 łyżki majonezu, po łyżce bazylii i oregano, ewentualnie pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuły gotujemy do miękkości, następnie rozdzielamy różyczki na mniejsze części. Jajka kroimy w kostkę. Ser (o ile jest w kawałku) kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy sos i voila:)
Jak podawać?
Ze wszystkim, ale najlepiej to z grzankami z masłem.
Uwagi:
Sałatka jest jeszcze lepsza, kiedy się przegryzie w lodówce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Autor | Bambi |