Składniki:
Ciasto: 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, kostka masła, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka. Masa orzechowa: 30 dag włoskich orzechów grubo pokrojonych, 2 łyżki miodu, 10 dag cukru, 10 dag masła. Krem: 2 żółtka, cukier waniliowy, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej, 15 dag masła, 1,5 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia i gorącą wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno (ok. 20 min w temp. 180 st.). Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Mieszając, podgrzewać do zgęstnienia. Po wystygnięciu zmiksować masę z masłem, dodać kakao. Na pierwsze ciasto wyłożyć krem i przykryć ciastem z orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Basia |