Składniki:
30 dag mielonej wołowiny (raczej chudej), 1 średnia cebula (pokrojona w piórka), 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz, 1 łyżka oliwy (ew. oleju).
Jak przyrządzić?
Na podgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, smażymy, mieszając, do lekkiego zarumienienia. Z mięsa formujemy 2 kotlety grubości 1-2 cm, z obu stron obtaczamy w majeranku, soli i pieprzu. Na patelnię z przyrumienioną cebulą wykładamy kotlety (cebulę odsuwamy na boki). Smażymy po ok. 5 min z każdej strony na średnio dużym ogniu.
Jak podawać?
Cebulę z patelni wykładamy na kotlety. Polecam podane z pieczonymi ziemniakami i jakimś zielonym warzywem. Jeśli ma być dietetycznie, to zamiast ziemniaków surówka, sałata lub inne warzywo. Z cebulą na początku można usmażyć też pieczarki.
Uwagi:
Są to mielone dla tych, którzy lubią pierwotny smak wołowiny, niezmącony dodatkami, jakie się zwykle dodaje do mielonych, ani przyprawami (te pozostają na wierzchu i dają tylko posmak). Oprócz lub zamiast majeranku można użyć innych ziół i/lub papryki, ale nie tandetnych przypraw z glutaminianem sodu (typu vegeta).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | konczita |