Składniki:
1 kg sera (wiaderko - ja dałam Mlekovity), kostka masła 25 dag, 8 jaj, 30 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 ml śmietanki kremówki, 50 dag mąki pszennej, tłuszcz i bułka tarta do tortownicy.
Jak przyrządzić?
Wszyskie składniki wyjąć 2 godziny wcześniej z lodówki (oprócz kremówki). Żółtka oddzielić od białek. Białka schować do lodówki. Żółtka utrzeć na parze z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i utrzeć na jednolitę masę. Dodać przesianą mąkę, ser, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zmiksować wszyskie produkty. Białka wyjąć z lodówki i ubić pianę. Śmietankę kremówkę ubić. Pianę z białek i bitą śmietanę wymieszać łyżką z masą serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 175 stopni ok. 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić na ok. pół godziny. Po tym czasie wyjąć.
Potrzebne przybory:
robot kuchenny, makutra lub duża miska
Jak podawać?
Sernik można polać lukrem lub polewą, ale i bez tego smakuje wybornie.
Uwagi:
Zdarza się, że sernik w ogóle nie opada. Jak ktoś lubi bardzo słodki, to trzeba dodać jeszcze pół szklanki cukru. Można oczywiście dodać bakalie, ale na początek proponuję taką wersję.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Autor | Beata |